Состојки:
- 100 g Balviten Mix for Cake
- 50 g оризово брашно
- 80 g стопен путер
- 1 жолчка
- 50 g кафеав шеќер
- 50 g бел шеќер
- 3 полни лажици пире од тиква
- ½ лажичка сода бикарбона
- ½ лажичка цимет
- ½ лажичка сол
За обложување:
3 лажици шеќер, ½ лажичка цимет
Измешај го путерот со шеќерот, жолчката и пирето од тиква. Во посебен сад соедини ги брашната, содата и зачините. Додај ги сувите состојки во смесата со путер и измешај додека не добиеш еластично тесто. Остави го во фрижидер најмалку 30 минути.
Формирај топчиња со големина на орев, помини ги низ мешавината од шеќер и цимет, нареди ги на плех со хартија за печење и печи околу 13–15 минути на 175 °C.
По печењето, колачињата ќе бидат меки — остави ги малку да се изладат и ќе станат крцкави однадвор, а меки одвнатре 🧡