Дали барате слатки задоволства кои не содржат глутен ниту млечни производи? Во оваа статија ви претставуваме разновиден избор на десерти и ужини – од колачи и колачиња, до кремасти пудинзи и енергетски плочки – сите без глутен и без млечни состојки. Овие рецепти докажуваат дека можете да уживате во омилените слатки иако следите специфичен режим на исхрана. Без разлика дали имате нетолеранција на глутен, чувствителност на лактоза или едноставно избегнувате пченично брашно и млечни продукти, тука ќе најдете нешто за ваш вкус.

Подгответе ги кујнските прибори – време е за готвење без грижа од глутен и млечни производи! 🥥🍫🍋

Германска чоколадна торта (без глутен, без млечни производи)

Состојки:

За пандишпанот:

  • 2 чаши безглутенско брашно
  • 3/4 чаша темно какао во прав
  • 1 лажичка ситна сол
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 2 големи јајца
  • 1 чаша бел шеќер
  • 1 чаша кафеав шеќер
  • 1/2 чаша масло (растително)
  • 1 чаша растително млеко (одземете 1 лажица од чашата)
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1 чаша свежо сварено кафе
  • 2 лажички екстракт од ванила

За филот (кокосов прелив):

  • 1 парче (стапче) вегански путер (околу 113 g)
  • 1/2 чаша бел шеќер
  • 1/2 чаша кафеав шеќер
  • 3 жолчки од јајце
  • 1 чаша растително испарено млеко (згуснато; видете забелешка)
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 1/2 чаши несладок рендан кокос
  • 1 чаша сечкани пекан-ореви
  • 1/8 лажичка сол

Забелешка: За домашно испарено млеко, зовријте ~400 ml растително млеко и варете на тивко додека не се намали на ~1 чаша. Алтернативно, користете конзервирано кокосово млеко.

Подготовка:

  1. Во мал сад измешајте го растителното млеко со јаболковиот оцет. Оставете да отстои неколку минути за да се „згрутчи“ (ќе добиете домашна „маченица“).
  2. Во среден сад просејте ги заедно безглутенското брашно, какаото, солта, сода бикарбона и прашокот за печиво. Оставете ги сувите состојки настрана.
  3. Во голем сад изматете ги јајцата со белиот и кафеавиот шеќер, маслото, растителното млеко со оцет и екстрактот од ванила.
  4. Додајте ја мешавината од брашно во течните состојки и мешајте додека смесата само што не се соедини. Потоа налејте го топлото кафе и промешајте уште еднаш додека не добиете мазно, течно тесто. Покријте го садот и оставете го тестото да одмори околу 30 минути.
  5. Загрејте ја рерната на 170°C. Намастете и обложете со хартија за печење три округли калапи за торта со дијаметар ~15 cm (или две калапи од 20 cm).
  6. Рамномерно распоредете го тестото во подготвените калапи. Печете 32–35 минути, додека чепкалка забодена во центарот не излезе чиста. Оставете ги корите да се ладат во калапите ~10 минути, потоа извадете ги и оставете целосно да се изладат на решетка.
  7. Откако корите целосно ќе се оладат, завиткајте ги секоја поединечно во пластична фолија и ставете ги во фрижидер (или кратко во замрзнувач) околу 1 час – полесно ќе ја составите тортата со оладени кори.
  8. Фил (кокосов прелив): Во касерола на средна температура изматете ги жолчките со испареното растително млеко. Додајте ги веганскиот путер, белиот и кафеавиот шеќер, екстрактот од ванила и солта. Гответе на умерена температура со постојано мешање. Штом смесата ќе зоврие, варете уште ~5 минути со мешање, додека благо не згусне.
  9. Тргнете ја касеролата од оган и додајте ги ренданиот кокос и сечканите пекан-ореви. Оставете филот да се излади на собна температура, а потоа ставете го во фрижидер ~30 минути да се стегне.
  10. Составување: Ако корите се испакнати одозгора, израмнете ги со остар нож (исечете ја испакнатата „куполa“) за да добиете рамни слоеви. Ставете една кора на тацна или чинија за сервирање. Премачкајте ја одозгора со околу 1/3 од кокосовиот фил и распоредете го рамномерно.
  11. Ставете ја врз неа втората кора и премачкајте ја со половина од преостанатиот фил. Потоа поклопете ја и третата кора и нанесете го одозгора целиот преостанат фил. По желба, украсете ја тортата со половинки пекан-ореви или трошки кокос. Сечете ја на парчиња и послужете.

Лимонов колач со афионово семе (без глутен, без лактоза)

Состојки:

  • 1 + 1/3 чаши безглутенско брашно (со додадена ксантан-гума)
  • 1/4 чаша бадемово брашно
  • 1/8 лажичка сол
  • 1/4 лажичка сода бикарбона
  • 1 1/2 лажички прашок за печиво
  • 2 лажици афионово семе
  • 1/3 чаша масло (растително)
  • 1 1/4 чаши бел шеќер
  • 5 големи јајца
  • рендана кора од 3 лимони (ситно изрендана жолта кора)
  • 3 лажици свеж сок од лимон
  • 1/2 чаша несладено растително млеко

За глазура (опционално):

  • 1 чаша шеќер во прав (просеан)
  • 4 лажички сок од лимон
  • 1 лажица несладено растително млеко

Подготовка:

  1. Во сад измешајте ги безглутенското брашно, бадемовото брашно, солта, содата, прашокот за печиво и афионовото семе. Оставете ги сувите состојки на страна.
  2. Во друг (голем) сад ставете го ренданиот лимонов кора и шеќерот. Со прсти втријте ја кората во шеќерот неколку минути – ова ослободува миризливи масла и ќе добиете ароматичен шеќер.
  3. Додајте ги во истиот сад маслото, свежиот сок од лимон, растителното млеко и јајцата. Изматете со жица (или миксер) додека смесата не се соедини.
  4. Додајте ја мешавината од брашно во течната смеса и мешајте додека не добиете мазно тесто без грутчиња. Покријте го садот и оставете го тестото да одмори ~30 минути.
  5. Загрејте ја рерната на 180°C. Намастете и обложете со хартија за печење правоаголен калап за леб/колач (околу 20 x 10 cm).
  6. Излејте го одмореното тесто во подготвениот калап. Печете 55–60 минути, или додека чепкалка прободена во средината не излезе главно чиста (со трошки, но без течно тесто). Оставете го колачот да се лади ~15 минути во калапот, потоа извадете го и оставете целосно да се излади на решетка.
  7. Глазура: Измешајте ги шеќерот во прав, сокот од лимон и растителното млеко во мал сад додека не се добие мазна, густа глазура. Прелијте го оладениот лимонов колач одозгора со глазурата (количина по желба) и оставете ја да се стегне и исуши неколку минути пред сечење.

Трилече (без глутен, без лактоза)

Состојки

За пандишпанот:

  • 1 чаша безглутенско брашно
  • 1 чаша фино бадемово брашно
  • 2 лажици пченкарен скроб
  • 1/2 лажичка сол
  • 1 лажица прашок за печиво
  • 3/4 чаша бел шеќер
  • 1/4 чаша вегански путер (омекнат на собна температура)
  • 3/4 чаша растително млеко
  • 1/4 чаша веган мајонез
  • 1 лажица екстракт од ванила

„Три млека“ мешавина:

  • 1/2 чаша засладено кондензирано (кокосово) млеко
  • 1/2 чаша испарено (кокосово) млеко
  • 1 чаша растително млеко
  • 1/2 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол

За шлагот:

  • 1 конзерва растителна слатка павлака за шлаг (изладена преку ноќ)

Подготовка:

  1. Во сад измешајте ги безглутенското брашно, бадемовото брашно, пченкарниот скроб, солта, прашокот за печиво и шеќерот.
  2. Додајте го омекнатиот путер во сувата мешавина. Со прсти (или мешалка за тесто) втријте го путерот додека смесата не наликува на ронки влажeн песок.
  3. Во посебен сад измешајте ги растителното млеко, веган мајонезот и екстрактот од ванила. Истурете ги во садот со сувите состојки и мешајте со маталка додека не добиете мазно тесто (без грутки). Оставете го тестото да одмори ~30 минути.
  4. Загрејте ја рерната на 175°C. Намастете и обложете со хартија за печење квадратен плех (приближно 20 x 20 cm).
  5. Излејте го тестото во подготвениот плех и израмнете ја површината. Печете 45–48 минути, или додека чепкалка прободена во средината не излезе чиста. Извадете ја тортата и оставете ја да се излади целосно во плехот поставен на решетка.
  6. Штом пандишпанот е целосно ладен, избоцкајте ја целата површина на тестото со виљушка или чепкалка (ова ќе овозможи впивање на преливот).
  7. Мешавина „три млека“: Во сад измешајте ги засладеното кондензирано млеко, испареното млеко, растителното млеко, ванилата и прстофат сол. Мешајте додека да се соедини течноста.
  8. Полека прелијте ја целата површина на пандишпанот со мешавината од „три млека“, така што тортата рамномерно ќе ја впие течноста. Ставете ја тортата во фрижидер и оставете ја да се натопи најмалку 1 час (а може и преку ноќ за најдобар резултат).
  9. Шлаг: Изладената растителна павлака истурете ја во голем сад. Изматете ја со електричен миксер ~3–5 минути, додека не добиете воздушест, цврст шлаг.
  10. Нанесете го подготвениот шлаг равномерно врз оладената торта натопена со млеко. Чувајте ја во фрижидер до служење (најдобро ладна).
  11. Опционално: Пред сервирање, украсете ја тортата со малку мелен цимет или свежи парчиња јагода. Потоа исечете на коцки (оваа торта традиционално се сервира во квадрати) и уживајте во нејзината сочност!

Чоколадни колачиња со парчиња чоколадо (без глутен, без лактоза)

Состојки: (околу 24 колачиња)

  • 1 чаша вегански путер (омекнат на собна температура)
  • 1 чаша кафеав шеќер
  • 1/2 чаша бел шеќер
  • 1 големо јајце
  • 1 лажичка мед (или јаворов сируп)
  • 1 1/2 лажички екстракт од ванила
  • 2 1/2 чаши безглутенско брашно (мешавина со ксантан гума)
  • 3/4 лажичка сол
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • 2 чаши темни чоколадни капки (вегански/без млеко) + дополнително за одозгора
  • крупна морска сол за наросување (по желба)

Подготовка:

  1. Во голем сад со миксер изматете ги омекнатиот вегански путер, кафеавиот шеќер и белиот шеќер додека не се добие кремаста смеса.
  2. Додајте го јајцето и изматете повторно додека се инкорпорира. Потоа додајте ги медот (или јаворовиот сируп) и екстрактот од ванила, па измешајте уште еднаш.
  3. Во посебен сад измешајте ги безглутенското брашно, солта, содата и прашокот за печиво. Додајте ги сувите состојки во садот со изматениот путер и шеќери, па мешајте додека не се формира меко тесто.
  4. Додајте ги чоколадните парчиња во тестото и промешајте со шпатула или дрвена лажица додека рамномерно не се распоредат. Покријте го садот и ставете го тестото во фрижидер да се олади најмалку 2 часа (оладувањето спречува претерано растекување при печење).
  5. Загрејте ја рерната на 190°C. Обложете тава за печење со хартија за печење.
  6. Со лажица или кугла за сладолед земајте од изладеното тесто и формирајте топчиња со големина од ~1 полна супена лажица. Наредете ги топчињата на тавата, оставајќи простор помеѓу нив за да се раширaт при печење. По желба, одозгора притиснете уште неколку чоколадни капки во секое колаче и наросете прстофат крупна морска сол за дополнителен вкус.
  7. Печете ги колачињата 8–9 минути. Рабовите треба да се лесно заруменети, а средината сè уште да изгледа помека. Извадете ја тавата од рерна и оставете колачињата да се оладат на тавата ~10 минути (ќе се стегнат додека се ладат), па потоа префрлете ги на решетка да се изладат целосно.

Колачиња со лимонов крем (вегански, без глутен)

Состојки

  • 2 чаши безглутенско брашно (со ксантан гума)
  • 1/2 чаша бадемово брашно
  • 1/2 лажичка сол
  • 1 чаша вегански путер (омекнат на собна температура)
  • 2/3 чаша бел шеќер
  • 1 лажица растително млеко (на пр. овесно или бадемово)
  • 1 1/2 лажички екстракт од ванила
  • За фил: ~1 чаша густ лимонов крем (пожелно вегански домашен или купен)
  • шеќер во прав за наросување (по желба)

Подготовка:

  1. Во сад измешајте ги безглутенското брашно, бадемовото брашно и солта. Оставете ги на страна.
  2. Во друг сад изматете ги омекнатиот вегански путер (доколку користите, додајте и 1/3 чаша растопено рафинирано кокосово масло*) со шеќерот додека не добиете пенеста смеса. Додајте ги растителното млеко и екстрактот од ванила и измешајте повторно.
  3. Додајте ја сувата мешавина во путер-смесата и мешајте додека не се впие целото брашно и не се формира меко тесто (без суви траги). Покријте го садот и ставете го тестото во фрижидер да отстои ~30 минути.
  4. Откако тестото се оладило малку, со лажица земајте парчиња тесто (околу големина на орев или полна лажица) и формирајте топче меѓу дланките. Редете ги топчињата на плех обложен со хартија за печење, со растојание од ~5 cm меѓу нив. Потоа ставете го целиот плех со топчињата тесто во фрижидер за околу 1 час (ладното тесто помалку се шири при печење).
  5. Загрејте ја рерната на 190°C. Печете ги колачињата директно од фрижидер (нека останат ладни) во загреаната рерна 9–12 минути. Тие треба да останат светли – не препечувајте ги, долниот раб нека биде само лесно златест.
  6. Штом ќе ги извадите од рерна, додека се топли, со мала лажичка нежно притиснете вдлабнатина во средината на секое колаче (внимавајте, колачињата се меки). Оставете ги потоа целосно да се изладат на плехот без да ги поместувате (во текот на ладењето ќе се зацврстат).
  7. Ако сакате, наросете ги изладените колачиња со малку шеќер во прав. Потоа во секоја вдлабнатинка ставете по лажиче од лимоновиот крем. Вашите крцкави thumbprint колачиња со нежен лимонов фил се спремни за уживање – совршен спој на благо и кисело!

*Белешка: Доколку користите вегански путер со понизок процент маснотии, препорачливо е да замените 1/3 од него со растопено кокосово масло (рафинирано, без мирис) за подобра текстура.

Кокосови колачи (вегански, без глутен)

Состојки: (околу 25–30 кокосови колачиња)

  • 300 g рендан несладен кокос (десикатиран; по желба претходно малку потпечен)
  • 1 конзерва (~320 g) засладено кондензирано кокосово млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • Опционално: ~1/2 чаша растопено темно чоколадо за прелив

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 180°C. Обложете голема тава (плех) со хартија за печење.
  2. Во голем сад измешајте ги ренданиот кокос и засладеното кондензирано кокосово млеко. Додајте го екстрактот од ванила и промешајте додека целата смеса не се соедини.
  3. Со помош на лажица или мала калапица за сладолед, земајте од смесата и формирајте купчиња (околу една полна лажица по колаче). Редете ги на тавата обложена со хартија, оставајќи малку простор меѓу нив.
  4. Печете ~14–18 минути, додека макароните добијат убава златна боја одозгора. Извадете ги од рерна и оставете ги да се оладат целосно – прво неколку минути во тавата, а потоа префрлете ги на решетка. Колачињата ќе бидат меки додека се топли, но ќе се стегнат при ладењето.
  5. Доколку сакате, изматете растопено темно чоколадо и полека заросете ги оладените кокосови макарони со нишки чоколадо. Можете и да го потопите долниот дел на секое колаче во чоколадо за чоколадна основа. Оставете ги додека чоколадниот прелив се стегне, па послужете. (Комбинацијата на кокос и чоколадо е неодолива!)

„Брауни“ чоколадни коцки (без глутен, без лактоза)

Состојки: (калап 20×20 cm, ~9 големи брауни парчиња)

  • 1/2 чаша вегански путер (или растителен маргарин)
  • 1/2 чаша темно чоколадо (чоколадни капки или сечкано чоколадо)
  • 1/2 чаша бел шеќер
  • 1/2 чаша кафеав шеќер
  • 2 големи јајца
  • 1 лажица какао во прав
  • 1 1/2 лажички екстракт од ванила
  • 1/2 лажичка инстант кафе (опционално, за поинтензивен вкус на чоколадо)
  • 1/2 чаша безглутенско брашно
  • 1/2 лажичка сол
  • 2/3 чаша темни чоколадни капки (дополнително, за вмешување)

Подготовка:

  1. Во мало тенџере на тивок оган стопете ги заедно веганскиот путер и 1/2 чаша чоколадо, со постојано мешање за да не загори. Штом се растопат и соединат, тргнете од оган. (Ова можете да го направите и во микробранова: загревајте 20-тина секунди, промешајте, па повторно загрејте додека не се стопи чоколадото.)
  2. Додајте ги белиот шеќер, кафеавиот шеќер и какао-прарот во стопената чоколадна смеса. Измешајте енергично со маталка додека да се соедини. Потоа додајте ги јајцата, едно по едно, мешајќи добро по секое.
  3. Додајте ги екстрактот од ванила и инстант кафето и промешајте повторно. Смесата треба да е мазна и сјајна.
  4. Во посебен сад измешајте ги безглутенското брашно и солта. Додајте ги во чоколадната смеса и мешајте со шпатула додека брашното целосно не се впие и тестото стане хомогено.
  5. Потоа вмешајте ги преостанатите 2/3 чаша чоколадни капки во тестото, распределувајќи ги рамномерно. Оставете го тестото да одмори околу 20 минути (ова помага браунито да биде повлажно).
  6. Загрејте ја рерната на 180°C. Намастете квадратен плех ~20×20 cm и обложете го со хартија за печење (за полесно вадење).
  7. Истурете го тестото во подготвениот плех и израмнете. Печете ~30 минути. Чепкалка прободена во средината треба да излезе со неколку лепливи трошки, но без сурово тесто.
  8. Веднаш штом ќе го извадите плехот од рерна, нежно повлечете со нож по рабовите (меѓу браунито и ѕидовите на плехот) за да го одвоите – ова помага средината да не спадне при ладењето.
  9. Оставете го брауни колачот целосно да се излади во плехот, потоа фатете ги краевите на хартијата и извадете го на рамна површина. Исечете го на коцки по желба и послужете. (За најчисти сечи, користете остар нож кој ќе го избришете меѓу сечењата.)

Овесни плочки со кикирики путер и чоколадо (вегански, без глутен)

Состојки: (калап 20×20 cm, ~16 барови)

  • 1/2 чаша природен кикирики путер (гладок, несолeн)
  • 1/4 чаша вегански путер (или кокосово масло)
  • 1/4 чаша кафеав шеќер
  • 1 чаша пасирани зрели банани (2 средни банани)
  • 1/4 чаша јаворов сируп
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1/2 чаша безглутенско брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мелен цимет
  • 1/4 чаша несладено растително млеко
  • 2 чаши овесни снегулки (класични, неинстант)
  • 1/2 чаша темни чоколадни капки (вегански)

Подготовка:

  1. Во голем огноотпорен сад (или во стаклен сад за микробранова) ставете ги кикирики путерот и веганскиот путер. Загрејте ги во микробранова ~20–30 секунди додека се омекнат/стопат, па измешајте ги заедно додека не се соединат. (Ако немате микробранова, стопете ги на тивок оган во тенџерче.)
  2. Додајте го кафеавиот шеќер во мешавината од путери и измешајте добро.
  3. Потоа додајте ги пасираните банани, јаворовиот сируп и екстрактот од ванила. Промешајте додека смесата не стане еднолична.
  4. Додајте ги безглутенското брашно, прашокот за печиво, солта и циметот. Мешајте додека не добиете густо, хомогено тесто.
  5. Потоа истурете го растителното млеко и промешајте. Смесата ќе стане помалку густа – тоа е во ред.
  6. На крај додајте ги овесните снегулки и чоколадните капки. Промешајте со шпатула додека сите состојки не се соединат. Покријте го садот и оставете го тестото да одмори ~30 минути (овесот малку ќе омекне и ќе впие од течноста).
  7. Загрејте ја рерната на 177°C. Обложете квадратен плех (20×20 cm) со хартија за печење.
  8. Истурете ја смесата во подготвениот плех и израмнете ја површината со шпатула.
  9. Печете ~30–35 минути, или додека нож или чепкалка излезе чист/со неколку суви трошки од средината. Извадете го плехот и оставете го на решетка да се излади целосно.
  10. Со остар нож исечете ги овесните плочки на квадрати или правоаголници по желба. Чувајте ги на собна температура во херметички сад до 4–5 дена (или во фрижидер за подолг рок). Овие здрави барови се одлични за појадок или попладневна ужинка! 🌞🥜🍌

Чоколадни кремасти коцки (без глутен, без лактоза)

Состојки: (за ~25 мали коцки фаџ)

  • 1 конзерва (околу 320 g) засладено кондензирано млеко (веганско; кокосово или овесно)
  • 500 g темно чоколадо (чоколадни капки или сечкано, без млеко)
  • 2 лажици вегански путер
  • 1/4 лажичка ситна сол
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Подготовка:

  1. Лесно намастете квадратен сад или калап (околу 20×20 cm) и обложете го со хартија за печење, покривајќи ги и страните. Оставете малку хартија да виси преку рабовите на калапот за полесно вадење на готовиот фаџ.
  2. Во сад на пареа (двойен котел) или огноотпорен сад сместен над тенџере со малку зовриена вода, комбинирајте ги засладеното кондензирано млеко, чоколадните парчиња, веганскиот путер, солта и екстрактот од ванила. Мешајте постојано додека сè не се растопи и смесата не стане сосема мазна и сјајна.
  3. Истурете ја стопената чоколадна смеса во подготвениот калап. Израмнете ја одозгора со шпатула. Потоа ставете го калапот во фрижидер најмалку неколку часа (или додека фаџот целосно не се стегне).
  4. Откако фаџот е стегнат, фатете ги страничните висечки краеви на хартијата и извадете го целиот блок од калапот на даска за сечење. Исечете го на коцки со остар нож. За најдобри резултати, загревајте го ножот под топла вода и бришете го помеѓу сечењата – ќе добиете убаво издефинирани коцки.
  5. Послужете ги чоколадните фаџ коцки веднаш или чувајте ги во фрижидер (во затворен сад) до сервирање – така ќе останат цврсти и кремасти. Овој брз десерт, со само 5 состојки, се топи во уста и е омилен за празнични чинии со колачиња! 🎁🍫

Филипински крем-карамел без лактоза (без глутен)

Состојки

  • 3/4 чаша бел шеќер
  • 3/4 чаша вода
  • 4 големи јајца
  • 1 конзерва (~360 ml) испарено кокосово млеко
  • 1 конзерва (~320 g) засладено кондензирано кокосово млеко
  • 1/2 мешунка ванила (или 1 лажичка екстракт од ванила)

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 170°C. Подгответе еден голем длабок плех што ќе го користите како сад за водена бања (треба во него да собира кружниот калап за флан). Ставете вода да зоврие и тргнете ја од оган (ќе ви треба жешка вода за бањата подоцна).
  2. Во мало тенџере измешајте ги шеќерот и водата. Загревајте на среден оган без мешање додека сирупот не почне да добива килибарна боја. Потоа намалете на тивко и продолжете да готвите додека не стане темно-златен карамел. Повремено вртете го тенџерето внимателно за карамелот рамномерно да се вари, но не мешајте со лажица. Кога ќе добиете богат златен карамел сируп, тргнете од оган. Веднаш (но внимателно, жешко е!) излејте го карамелот во округол метален калап (~20 cm во дијаметар). Завртувајте го калапот така што карамелот да го обложи целото дно. Ставете го округлиот калап во поголемиот плех.
  3. Додека карамелот се лади и стврднува, подгответе ја смесата за флан: Во голем сад ставете ги јајцата, испареното кокосово млеко, засладеното кондензирано кокосово млеко и семето од половина мешунка ванила (претходно издлабено со нож). Мешајте нежно со маталка додека состојките не се соединат во еднолична течна смеса. Обидете се да не матите прегрубо – не сакаме многу воздушни меурчиња или пена во смесата. Оставете ја да одмори неколку минути.
  4. Потоа процедете ја смесата низ ситна цедалка директно во калапот со карамел (цедалката ќе ги задржи евентуалните грутчиња или меурчиња). Покријте го калапот цврсто со алуминиумска фолија.
  5. Ставете го плехот со калапот во загреаната рерна. Внимателно налејте ја жешката вода во поголемиот плех (околу круглиот калап) – водата треба да доаѓа до половината од висината на калапот со фланот. Оваа водена бања ќе овозможи нежно и рамномерно печење.
  6. Печете го фланот 50–60 минути. Ќе знаете дека е готов кога нож или тенка шилеста чепкалка забодена блиску до центарот ќе излезе чиста (може на површината да има мали меурчиња или да изгледа како желе, но нема течно да тече).
  7. Внимателно извадете го округлиот калап од водената бања (пазете, топла е водата!). Оставете го фланот да се олади на собна температура, а потоа префрлете го во фрижидер најмалку 2 часа (идеално преку ноќ) за добро да се стегне и излади.
  8. За сервирање: Извадете го оладениот флан од фрижидер. Со тенок нож поминете по внатрешниот раб на калапот за да го одвоите фланот од ѕидовите. Врз калапот ставете голема чинија за сервирање и решително, но внимателно, превртете го калапот наопаку. Фланот ќе се лизне на чинијата, а течниот карамел ќе се разлее преку него. Подигнете го калапот – пред вас ќе имате преубав сјаен крем-карамел. Исечете го Leche flan-от на парчиња и послужете го добро разладен. Уживајте во богатиот кремаст вкус кој едноставно се топи во устата!

Печени вегански крофни со глазура (без глутен, без лактоза)

Состојки: (12 мали крофни)

За крофните:

  • 1 + 1/3 чаши безглутенско брашно (мерка за мерка, со ксантан)
  • 2/3 чаша фино бадемово брашно
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1/2 лажичка мелен цимет
  • 1/2 лажичка мелен морско оревче
  • 1/2 чаша бел шеќер
  • 1/4 чаша вегански путер (омекнат)
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1/2 чаша испарено овесно млеко (или друго згуснато растително млеко)
  • 1/4 чаша веган мајонез

Ванила глазура (опционално, за 12 крофни):

  • 1 1/2 чаши шеќер во прав (просеан)
  • 3 лажици испарено овесно млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Чоколадна глазура (опционално, за 12 крофни):

  • 1 1/3 чаши шеќер во прав (просеан)
  • 1/4 чаша какао во прав
  • 1/4 чаша испарено овесно млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила

Подготовка:

  1. Во голем сад измешајте ги безглутенското брашно, бадемовото брашно, солта, прашокот за печиво, мелените цимет и морско оревче, како и белиот шеќер.
  2. Додајте го омекнатиот вегански путер во садот со сувите состојки. Со прсти или виљушка втријте го путерот во брашното додека смесата не личи на грутчест песок.
  3. Додајте ги екстрактот од ванила, веган мајонезот и испареното овесно млеко. Мешајте со шпатула додека не се формира густо, малку лепливо тесто. Покријте го и оставете го да одмори ~30 минути.
  4. Загрејте ја рерната на 200°C. Намастете калап за печење крофни (со дупки) – најдобро со малку кокосово масло или спреј за печење, за полесно да се вадат крофните.
  5. Распределете го тестото во калапот: наполнете ги вдлабнатините за крофни до врвот (најлесно е со слаткарска кеса или лажица). Израмнете ги површините.
  6. Печете ги крофните 8–10 минути, додека рабовите едвај не почнат да златат и забодена чепкалка не излезе чиста. Не претерувајте со печење – сакаме крофните да останат меки.
  7. Оставете ги печените крофни да се ладат во калапот ~5 минути, потоа внимателно извадете ги и префрлете ги на решетка целосно да се изладат.
  8. Глазура (опционално): Во сад измешајте ги состојките за ванила глазура (или чоколадна глазура) – шеќерот во прав, овесното млеко и ванилата (и какаото за чоколадна верзија). Мешајте со маталка додека не добиете мазна, густа глазура. Потопете ја горната страна на секоја целосно оладена крофна во глазурата, па вратете ја на решетката да се исцеди вишокот. Додека глазурата е свежа, можете да наросите шарени трошки или ситно сечкани јатки за украс. Оставете глазурата да се стегне ~15 минути.
  9. Послужете ги крофните за сладок појадок или десерт. Чувајте ги покриени на собна температура – остануваат меки и вкусни и наредниот ден. Пријатно! 🍩

Мини кокосови крем-пити (вегански, без глутен)

Состојки: (12 мали тортички во калап за мафини)

Кора:

  • 290 g несладен рендан кокос (може благо потпечен за поинтензивна арома)
  • 235 g безглутенски кршени бисквити (грахам-крекери)
  • 5 лажички бел шеќер
  • 1/2 лажичка ситна сол
  • 1/3 чаша + 1 лажица (90 g) кокосово масло, стопено

Кокосов фил:

  • 1 конзерва (400 g) густ кокосов крем/pudding (за филување)
  • 1 лажица шеќер
  • 1/4 лажичка сол
  • 1/4 лажичка екстракт од ванила

Кокосов шлаг:

  • 1 конзерва (400 g) кокосова слатка павлака за шлаг (изладена преку ноќ)

За украсување:

  • малку потпечен рендан кокос (за наросување одозгора)

Подготовка:

  1. Подгответе калап за мафини: во секое вдлабнување ставете лента хартија за печење (ова ќе помогне полесно да се извадат питите од калапот).
  2. Кора: Во сад измешајте ги потпечениот рендан кокос, трошките од безглутенските бисквити, шеќерот и солта. Додајте го стопеното кокосово масло и мешајте додека смесата не наликува на мокар песок и почне да се лепи кога ќе ја стиснете.
  3. Земете околу 2-3 лажици од смесата и притиснете ја на дното и страните од секое вдлабнување во калапот за мафини, формирајќи мини кора. (Треба да добиете ~12 кори.) Ставете го калапот во замрзнувач ~10-15 минути, за корите да се стегнат.
  4. Фил: Во сад измешајте ги кокосовиот крем (pudding), шеќерот, солта и екстрактот од ванила додека не добиете мазен фил. Извадете го калапот од замрзнувач и секоја замрзната кора наполнете ја до врв со 2-3 лажици од кремастата смеса. Потоа вратете го калапот во фрижидер да се стегне филот додека го подготвувате шлагот.
  5. Кокосов шлаг: Во ладен сад ставете ја изладената кокосова павлака. Изматете ја со миксер ~3–5 минути додека не се формира цврст шлаг (кога ќе кренете маталките, треба да држи врвови).
  6. Извадете ги питите од фрижидер. Нанесете им одозгора по лажица-две воздушест кокосов шлаг (или наполнете го во шприц- кесичка и шприцајте декорација).
  7. Наросете ги питите одозгора со малку потпечен кокос за декоративен финиш. Внимателно, со помош на краевите на хартијата, извлечете ги од калапот. Чувајте ги во фрижидер до сервирање. Овие мали кокосови крем-пити имаат тостер-кокосова кора, нежно кокосово полнење и богата кокосова шлаг-пена – совршено кремасто задоволство за љубителите на кокос! 🥥🥧

Tags: