Мек и сочен колач со лимон и афион. Без глутен, без лактоза и лесен за подготовка.

СОСТОЈКИ

За колачот:

1⅓ чаши безглутенско брашно (со ксантан гума)

¼ чаша бадемово брашно

⅛ лажичка хималајска сол

¼ лажичка сода бикарбона

1½ лажички прашок за печиво 2 лажици семе од афион

⅓ чаша масло (авокадо, светло маслиново или екстра девствено маслиново)

1¼ чаши бел шеќер

5 големи јајца

Кора од 3 лимони

3 лажици сок од лимон

½ чаша незасладено млеко без лактоза

За глазурата:

1 чаша шеќер во прав (просеан)

4 лажички сок од лимон

1 лажица незасладено млеко без лактоза

Подготовка

Во сад, измешајте го безглутенското брашно, бадемовото брашно, солта, содата, прашокот за печиво и семето од афион.

Во голем сад, измешајте ја кората од лимон со шеќерот, притискајќи ги заедно за да се ослободи аромата. Додадете го маслото, сокот од лимон, млекото без лактоза и јајцата, и измешајте додека не се соедини. Додадете ја мешавината од брашно и мешајте додека не добиете мазно тесто.

Покријте и оставете да одмори 30 минути.

Загрејте ја рерната на 177°C.

Намастете и обложете со хартија за печење калап за леб. Истурете го одстоеното тесто во калапот и печете 55-60 минути,. Оставете да се излади во калапот 15 минути, потоа извадете го на решетка за целосно ладење. Во мал сад, измешајте ги состојките за глазурата додека не добиете мазна смеса. Прелијте ја глазурата врз изладениот колач и оставете да се стегне.

Tags: